2013. május 22., szerda

Elementary 20-21-22. rész

A 20. résszel az Elementary elérkezett ahhoz, hogy egy eredeti Conan Doyle történetet dolgozzon fel, ami nem más, A zsarolók királya (The Adventure of Charles Augustus Milvertone). A Jeremy Brett sorozat is feldolgozta ez a novellát A mesterzsaroló címmel. Charles Augustus Milvertone Sherlock egyik legádázabb ellensége. No azért nem annyira, mint Moriarty professzor, de mindenképpen a nevezetes ellenfelei között tartjuk számon. Épp ezért voltam különösen kíváncsi, hogy a számomra nem éppen kedves Elementary sorozat miként nyúl ehhez a karakterhez és a történethez. Picit sajnos csalódtam. Sok eredetit, ötleteset ezúttal sem tudtak mutatni.

A rész elején egy olyan férfi bízza meg Sherlockot, akinek pár éve a lánya idősebbnek hazudta magát azért, hogy bejuthasson egy szórakozóhelyre, aminek az lett a vége, hogy felszedte valaki, aki szépen meg is erőszakolta. Nagy nehezen a lány túljutott a dolgon, csakhogy az apa egy zsaroló levelet kapott, ami mellett egy DVD is volt a lány "légyottjáról" azzal, hogy ha apuci nem fizet, akkor a videó felkerül a netre. Az apa persze mindent megtesz azért, hogy a lányának lehetőleg ne jusson újra eszébe a történet, főleg hogy ne a neten lássa viszont. Így fizet... egyszer, aztán még egyszer, ám a harmadik zsaroló e-mail után Sherlockhoz fordul. Érdekes módon nemhogy nem volt nehéz lenyomozni Milvertone nevét és címét, de egy pillanat alatt már a háza előtt álltak, a következő pillanatban pedig Sherlock már bent volt a zsaroló házában, aki ugyan nemsokára hazaért, és jött is egy gyilkos, aki kinyírta, Sherlock pedig ezt szépen végignézte. Ennyit Milvertone karakteréről... A nagy zsarolót pillanatok alatt megtalálták és még csak megszólalni se hagyták a 43 percben. Nem is tudom, hogy ez inkább szánalmas, vagy röhejes...

Kiderül persze, hogy Milvertone egy csomó mindenkit zsarolt, és van társa is, aki tovább tudja folytatni a zsarolásokat, ha vele valami történik. Közben megtudjuk, hogy van még két hasonlóan megerőszakolt lány, akikről van videó. Még egy lány apja kapott zsaroló levelet és DVD-t, és kiderül, hogy ez a fickó ölte meg Milvertone-t. Gregson kapitány mondja is, hogy nem helyesli, de megérti... Közben Sherlock keresi Milvertone társát, aztán az utolsó öt percben rájön, hogy ez bizony nem más, mint a gyilkos, akinek valójában mostohalánya volt a megerőszakolt lány, és nyilván nem csak 10% részesedést akart a "bevételekből", hanem többet. Tehát máris változott a dolog, neki sitt a következő pár évtizedre, és felgöngyölítve a zsaroló ügye.

Fájdalmas, szánalmas, nevetséges kis erőlködés volt ez a rész egy eredeti novella feldolgozására. Inkább ne tették volna... Jó indulattal is 10/2.


A 21. rész sem hozott sok kellemes meglepetést...
Ebben az epizódban visszatértünk a Moriarty szálhoz. Felbukkant Sebastian Moran, aki börtönben ül, és Sherlock segítségét kéri. Közben rejtélyes halálesetek történnek, amik elvileg balesetnek tűnnek, de persze nem azok. Egyszer lezuhanó klíma berendezés öl, másszor pedig méhek. Az számomra nem derült ki, hogy az illető áldozatoknak miért kellett meghalni, de talán erre majd még visszatérnek, vagy talán csak ezt tudták arra kitalálni, hogy visszahozzák ezt a szálat. Eljutottak pár emberkéhez, akikről azt hihettük, hogy Moriarty-hoz van szerencsénk, de természetesen nem. Ők mind-mind csak az emberei voltak, akik végrehajtották, amit mondott neki. A rész aztán azzal zárult, hogy maga Moriarty küldött Sherlocknak sms-t azzal, hogy ideje lenne egy kis csevejnek. Ez se jobb 10/2-nél.



A 22. részben pedig - mily meglepő - ismét Moriarty akciózott, no persze még mindig nem láthattuk... Telefonon értekezett csak Holmes-al, rögtön feladatot, megbízást adott neki: derítsen fel egy gyilkosságot, amiben a rendőrségnek nem sikerült eredményt elérnie. Egy biztonsági cég egyik alkalmazottját ölték meg, így a cég vezérét és feleségét hallgatta ki Sherlock és Watson. Kiderül, hogy a férfi húgát 22 éve megölték, és látta a gyilkost. Hamarosan kiderül, hogy a gyilkos ez a bizonyos halott férfi volt, aztán Sherlocknak nem sokban áll összerakni, hogy a gyilkos a cég vezére volt, aki be is megy a rendőrségre bevallani a tettét. A nyomozgatások közepette Sherlock rájön, hogy a férfi és mostani felesége már akkor találkozgattak, amikor még élt a férfi húga, és hogy nem is a cégvezér, hanem az asszony látta a gyilkost, és ismerte fel később, és hogy a férj lelki békére leljen, valóban megölte a pasast. Miután lezárt a nyomozás, Moriarty megint hívta Sherlockot és megadott neki egy címet, hogy hova menjen. Watsonnak azt kamuzta, hogy hazafelé tart, de persze a megadott címre ment, ahol milyen meglepő, felbukkant Watson, merthogy klónozta azt a mobilt, amin Moriarty szokta hívogatni Sherlockot. Így aztán együtt mentek be a házba, pár percig nézelődtek, ténferegtek, aztán kiértek egy erkély, vagy terasz szerűségre, ahol egy nagy halom festmény volt állványokon, majd megláttak egy szőke nőt, aki háttal ült nekik. Sherlock csak annyit nyögött ki, hogy Irene, majd a nő megfordult, és már kaptuk is a stáblistát, gondolom azzal a célzattal, hogy alig várjuk a következő részt, illetve az évad utolsó két részét. Hogy milyen befejezést kap ez az egész Irene és Moriarty cécó, hamarosan megtudjuk. Az eddigieket ismerve, inkább nem számítok jóra. A gagyi, unalmas, semmitmondó szintet 10/2-vel ez a rész is hozta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése