2012. január 29., vasárnap

A reichenbach zuhanás


Vége a második évadnak... Bár tartogatni akartam kicsit későbbre a harmadik részt, de nem bírtam magammal, és megnéztem. Igaz, így most legalább egy évet kell várni a Sherlock sorozat harmadik évadára (amit már megerősítettek, tehát biztosan lesz legalább egy új évad), de szerencsére van hat rész, amit bármikor elő lehet venni újra megnézni.

Az évadzáró rész a The Reichenbach Fall címet kapta. Aki egy kicsit ismeri az eredeti történeteket, az valamit sejthetett a cím alapján, hiszen abban a svájci Reichenbach vízesésnél lelte halálát Sherlock, és legnagyobb ellenfele, Moriarty professzor (a történetben járatosak persze tudják, hogy Sherlock mégsem halt meg ;)

Ez a rész máris úgy kezdődik, hogy Watson pszichiáterénél ül, ahol 18 hónapja járt utoljára. Most azonban nem tudja feldolgozni, hogy barátja, Sherlock Holmes halott... Rögtön ezután három hónappal korábban járunk. Sherlock sikeresen megoldotta a Reichenbach ügyet, ezzel talán népszerűbb mint régebben. Sorra jelennek meg róla a cikkek, amik dicsőségét zengik, és csak Reichenbach hőseként említik a lapok.
Mindeközben valaki betör Anglia három legvédettebb épületébe, a Tower-be, egy börtönbe, és a Bank of England-be. Feltöri a biztonsági rendszert, a Tower-ben a koronázási ékszereket előtti üveget be, de sehonnan nem lop semmit, nem szabadít ki rabokat, nem lop pénzt, a koronázási ékszerek is csak azért kellenek neki, hogy fejér tehesse a koronát. A férfi nem más, mint James Moriarty, akit könnyedén elkapnak és le is tartóztatják. Holmest is tanúként hallgatják ki a tárgyalásán, de a további tárgyalásokon már csak Watson vesz részt hallgatóságként.

Holmes tudja, hogy Moriartynak mindennel célja van, és hogy akarta a letartóztatást, ami hamarosan be is következik. Amikor szabadon engedik, meglátogatja Holmest, ahol többször hangsúlyozza, hogy a végső problémát (az eredeti történetnek ez a címe, amelyben meghalnak) meg kell oldani.

Közben elrabolnak két gyereket, akiket nagy erővel keres a rendőrség - Lestrade felügyelő vezetésével, de Holmes segítsége nélkül nem bukkantak volna nyomra. Donovan nyomozónő veti fel először, hogy gyanús, hogy Holmes volt az egyetlen aki nyomra bukkant, és egyre inkább mindenki fejében elkezd motoszkálni a gondolat, miszerint könnyen lehet, hogy Holmes rabolta el a gyerekeket, hogy aztán dicső módon megtalálja őket. Tovább mennek: már arra gondolnak, hogy a korábbi bűntetteket is ő maga hajtotta végre, hogy aztán meg tudja oldani őket. Holmes továbbra is Moriarty-t üldözi, de úgy tűnik, mintha Moriarty nem is létezett volna. Amikor rátalál, a férfi más nevet használ, és barátnőjével együtt azt bizonygatják, hogy Holmes lefizette a férfit, és ezért játszotta Moriarty szerepét. Holmest letartóztatják, de Watsonnal együtt megszöknek.

Holmes beszél a hullaházas Molly-val, és a segítségét kéri, de erről több nem derül ki.




Moriartyval való végső összecsapására a kórház tetején kerül sor. Moriarty azt mondja, Holmes azzal mentheti meg magát, ha leveti magát a kórház tetejéről, mert mindenki azt fogja hinni, hogy az eddigi bűntetteket ő hajtotta végre. A dulakodásban Moriarty öngyilkos lesz, Holmes pedig Watsonnal beszél mobilon úgy, hogy Watson lentről kéri, ne ugorjon Holmes, mert ő nem hisz el semmit az elterjedt szóbeszédekből. Holmes azonban ugrik... Watson lassított futása, hang nélkül a film, nyüzsgő mentősök és rendőrök. Pillanatok alatt zajlik ez a részlet.

Utána már Sherlock Holmes sírjánál áll Watson és házvezetőnőjük, Mrs. Hudson, aki magára hagyja Watsont barátjával.
Watson csak arra kéri Sherlockot, hogy ne csinálja ezt vele... Közben csak mi nézők látjuk, hogy valaki messziről figyeli Watsont - aki nem más, mint maga Sherlock :)

Gondolom az majd a következő évad nyitó részében derül ki, hogy élte túl Sherlock a sok emeletnyi zuhanást, gondolom a Molly nyújtotta segítség is itt derül majd ki. Legalábbis én erre tippelek.

Kíváncsian várom a folytatást!

Ez a rész jobban tetszett, mint a Sátán kutyái, izgalmasabb, pörgősebb volt, talán még több okfejtéssel. Sherlock és Watson ezúttal is jól játszott, de most külön kiemelendő a Moriarty-t alakító Andrew Scott, aki nagyot alakított, és akiről sokkal inkább elhiszem, hogy egy körmönfont bűnöző, egy nagyon okos elme, már csak a nézése is gyanús :) (Nem úgy, mint Guy Ritchie Moriarty-ja :P).

A második évad összességében nagyon tetszett. Az első és harmadik rész tökéletes volt, a második kicsit kevésbé jött be, de bármelyik részt szívesen fogom újranézni. Azt pedig csak halkan említem meg, hogy egy hazai DVD kiadást mennyire tudnék értékelni :)

1 megjegyzés:

  1. Szóval ezt a részt a soriban ügyesebben megoldották, mint a Guy-filmben! :P Végre 1 találó Moriarty! :) GRATULA! Csurrantok a mielőbbi DVD-kiadáshoz, itthon is!

    VálaszTörlés